С промените в новия Закон за горите ще се създаде фонд „Инвестиции в горите” от началото на следващата година. Това обясни пред депутатите от комисията по земеделие и гори в Народното събрание аграрният заместник-министър Георги Костов. Парите във фонда ще се събират като процент от продажбата на дървесина от държавния горски фонд. Средствата ще се инвестират в изграждането на горски пътища.

Депутатите от аграрната комисия в Народното събрание приеха на първо четене законопроекта на земеделското министерство.

Една от целите в новия закон за горите е да се инвестират средства за изграждане на пътища в горския сектор. Това ще стане чрез създаването на фонд „Инвестиции в горите”, обясни зам. аграрният министър Георги Костов.

„Първоначалните изчисления се базират на няколко стотици милиона, които трябва да се инвестират, но това не може да се случи в държавата еднократно, даже няма и кой да ги усвои наведнъж. Затова казваме така: процент от продажната цена на дървесината със специална наредба 5 от Министерския съвет се събира в този фонд, наречен „Инвестиции в горите”. Например отсичате 10 кубика, плащате по 10 лв. Ето ви 100 лв. отиват в този фонд целенасочено. И ако запазим същите норми на облагане на дървесината, каквито са сегашните тарифни такси, това означава, че около поне 50 млн. годишно могат да се събрат от държавните гори като такъв фонд”, коментира Костов.  

По думите на зам. министъра на земеделието след влизането в сила на новия закон за горите ще се създадат шест горски държавни предприятия, които ще се самоиздържат. Ще се създаде и финансов механизъм, за да се прехвърлят пари от печелившите предприятия към онези, които са на загуба. Целта е да се стимулира развитието на горския сектор във всички райони на страната.