17:20 часа

Американските пазари падат, след като инвеститорите осъзнаха, че лошите новини от Япония може да не се окажат толкова добри за компаниите в САЩ. Най-силно е понижението на акциите на General Electric, технологичният лидер, който освен всичко друго произвежда и оборудване за атомни електроцентрали.

Пазарната капитализация на компанията намалява с 2.18% заради засилващите антиядрени глобални нагласи след инцидентите, предизвикани в японската АЕЦ във Фукусима от земетресението в петък и от последвалото го разрушително цунами.

Всъщност и шестте реактора в централата във Фукусима са проектирани от General Electric.

 

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пада с 0.65%, до 11 967 пункта.

 

В същото време технологичният Nasdaq Composite е надолу с 0.70%, до 2 697 пункта, а S&P 500 губи 0.78%, до 1 294 пункта.

 

В петък американските акции поскъпнаха, след като протестите в Саудитска Арабия не се реализираха, а и много от американските компании очакваха, че ще успеят да спечелят от възстановителните работи след земетресението в Япония.

Но в следващите дни стана ясно, че ситуацията в ударената от бедствието страна е много по-тежка от очакваното, като при това са засегнати не толкова обществената инфраструктура, колкото жилищни квартали.

Очакванията за печалби се изпариха, заменени от притесненията, че ситуацията в Япония ще влоши силно фискалната ситуация в страната и ще доведе до спад на японските инвестиции и до потреблението в един от водещите световни пазари.

 

В Европа с още по-голяма сила натежават ядрените опасения, след като Австрия, която няма АЕЦ, призова за проверка на всички атомни електроцентрали в ЕС и за преразглеждане на многомилиардните проекти за изграждане на нови мощности.

 

Така в Лондон FTSE 100 пада с 0.55%, до 5 797 пункта, в Париж индексът на водещите компании CAC 40 е надолу с 1.02%, до 3 889 пункта, а във Франкфурт DAX се понижава с 1.58%, до 6 872 пункта.

 

Цената на петрола намалява, след като контраофанзивата на Кадафи в Либия е на път да смаже бунта, а Саудитска арабия прати войски в Бахрейн, за да помогне на емирството да се справи с протестите.

 

Цената на сорт Брент пада с 0.54%, до 113.23 долара за барел, а американският лек суров петрол с доставка през април поевтинява с 1.31%, до 99.78 долара за барел.

 

Доларът поскъпва спрямо йената, с 0.01%, до 81.79 йени, като засиленото търсене на японските пари от международните пазари продължава, но пък се компенсира от разпродажбите им, след решението на BOJ да налее нови близо 200 млрд. долара в икономиката на страната.

 

Милионите обитаващи региона на земетресението очакват силно покачване на цените на храните, жителите са предупредени и че в следващите дни може да се очакват нови силни трусове. Буквално японските пенсионери закриват спекулативни позиции на валутните и фондовите пазари, за да се запасят с пари в брой.

 

Същото правят и големите компании, които ще се нуждаят от стабилни капиталови резерви, след като бяха принудени да спрат производството, заради недостига на електричество в Япония. Компании като Toshiba, Toyota, Nissan ограничиха до минимум ползването на електрическа енергия, за да може да се захранват болниците и жилищата на гражданите.

 

Доларът е подкрепен от статута си на резервна валута и поскъпва срещу европейските пари с 0.04%, до 1.3954 долара за евро. Паундът поскъпва с 0.25%, до 1.6124 долара, след като Fitch потвърди отличния кредитен рейтинг AAA на британския суверенен дълг. 

10:20 часа

След масивното пропадане с 6% на водещия индекс на борсата в Токио и задействането на огромен спасителен план за 40 трлн. йени в Япония, Европа започва новата седмица страхливо. Водещите индекси се движат с понижения, като по този начин продължават негативната тенденция от края на миналата седмица.

Наред с азиатското бедствие и страховете от ядрена катастрофа, над Стария континент тегнат и притеснения около срещата на 17 финансови министри, от която се иска да гарантира, че помощта за страните от еврозоната ще остане гарантирана, а гърция ще получи по-ниски лихви на заемите, които ползва.

Кръговата отбрана, която са заели инвеститорите, включва и заплахата Северна Африка, където проблемите съвсем не са се разрешили.

FTSE 100 INDEX пада с 0.20% до 5 817 пункта.
DAX INDEX губи 1.30% до 6 889 пункта.
CAC 40 INDEX се понижава с 0.42% до 2 911 пункта.

Петролът продължава да поевтинява и към този час лекият американски петрол струва $ 99.06 за барел, а сортът брент държи нивото от $ 111.91 за барел.

Едно евро купува 1.3921 долара, а един долар се равнява на 82.0899 йени.

08:05 часа

Главоломен срив преживява борсата в Токио след като водещият индекс потъна с близо 7%. Жестокото земетресение, унищожителното цунами и ядрената катастрофа пометоха капиталовия пазар, който е стресиран и от безпрецедентно решение на централната банка на страната да излее 40 трилиона йени на паричния пазар с цел да влее ликвидност.

Силно поевтиняват акциите на водещи компании-износителки. Автомобилният гигант Mitsubishi Motors Corp. губи 11% от стойността на акциите си, над 2% губят Тoyota Motor Co. и Sony Corp. На жестоки разпродажби са подложени компании, чийто бизнес е свързан с ядрената енергетика - Kobe Steel Ltd., Japan Steel Works Ltd. , Hitachi Ltd., Toshiba Corp.

Освен в Токио, борсовото цунами порази още австралийският катпиталов пазар, както и форекс пазарите. 

NIKKEI 225 се срива с 6.55% до 9 582 пункта.
HANG SENG INDEX губи 0.51% до 23 132 пункта.
CSI 300 INDEX се покачва с 0.04% до 3 248 пункта.

Йената рязко спадна спрямо основните си съперници. Спрямо долара жълтите пари паднаха до Y80.60. Към този час след като е ясна посоката на действие на Bank of Japan имаме възстановяване до Y 82.18. Двойката долар/евро се търгува при $ 1.3937, което е поредно пропадане за долара.

Петролът се отдалечи от ключовата цена $ 100 за барел и към този час фючърсите за барел лек американски петрол се търгуват срещу $ 99.65, а сортът брент струва $ 111.69 за барел. Засега анализаторите се въздържат да обвързват прогнозите си за цените на петрола със ситуацията в Япония, защото според тях ядрените проблеми, които спряха 26% от енергийните мощности в страната, не биха причинили съществен трус за енергийната система, който от своя страна да доведе до по-голямо търсене на петрол и нефтопродукти.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!