Деветата международна конференция „Сигурността в Югоизточна Европа" ще се проведе на 8 септември в София. Инициативата възниква година след трагичните събития, свързани с атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г.

Предстоящият форум тази година е ориентиран към сигурността в Югоизточна Европа, с оглед на отчитащата се икономическа криза, обхванала много региони и държави в света, отбеляза зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев.

Сигурността на Балканите, борбата с тероризма и организираната престъпност, безопасността и защитата на обществото и инфраструктурата от различни по характер бедствия и кризи са част от темите, които ще бъдат засегнати в деветата международна конференция „Сигурността в Югоизточна Европа".

Значението на публично-частното партньорство при управление на кризи ще бъде разгледано в специална сесия по време на предстоящата конференцията, обясни научният ръководител на форума проф. Динко Динков: „Убедихме се в полезността на този форум. Той се превърна във важен форум за обсъждане на актуални проблеми на обществения живот, особено в Югоизточна Европа. Този форум дава възможност на много специалисти да се изявят и да дадат своя принос за решаването на съответните проблеми".

В рамките на предстоящия форум е предвидена и конферентна връзка с Черноморския граничен координационен и информационен център. Идеята е от една страна участниците във форума да се запознаят с постигнатите възможности за получаване на информация в реално време, а от друга - това да е своеобразен мост към следващата международна конференция.