Новата 2012 година ще пренареди приоритетите на фотосоларната индустрия, става ясно от анализ на специализирания портал solarbuzz. Според проучване, извършено от неговите автори, повечето компании ще загърбят борбата за увеличаване на пазарния си дял и ще се фокусират върху финансовите си показатели. Най-важната цел ще бъде възвръщаемостта на направените инвестиции и печалбата.

Изтичащата 2011 година бе белязана от загуби за индустрията, причинени от свръхпроизводство, излишък на капацитети и колапс на пазарните цени. Производителите на фотоволтаични панели не смятат да увеличават производството през 2012 година, като през първото й тримесечие са подготвени дори за спад в поръчките с 5%.

През 2011 година индустрията дължи спасението си на неочаквано бързия растеж в Китай, който проправя пътя на фотосоларната индустрия директно към домакинствата. Великобритания също е отчела по-голямо търсене на такова оборудване през тази година.

Компаниите, произвеждащи оборудване за такива централи, смятат да редуцират запасите си от готова продукция тъй като през третото тримесечие на тази година цените на модулите паднаха със 17%. Повечето западни и японски производители са работили на оперативна загуба през това тримесечие. Все още не може да се каже колко лошо ще им се отрази понижението с 15% на изкупните тарифи на слънчевата електроенергия в Германия, което влиза в сила от 1 януари 2012 година.

Според проучването през новата година търсенето на ток, добит от фотоволтаични паркове, ще нараства с 6%. В Европа обаче се очертава спад, който ще бъде балансиран с 43% ръст на търсенето в други части на света.