Френската ядрена компания Areva е предложила на България като алтернатива на строителството на АЕЦ Белене да монтира нови ядрени реактори на площадката на АЕЦ Козлодуй, информира руското бизнес издание Комерсант. Според вестника, българският министър Трайчо Трайков и президентът на френската корпорация Ан Ловержон са се споразумели да изучат тази възможност.

 

Новите блокове в Козлодуй могат да излязат на България по-евтино, тъй като ще се използва готовата инфраструктура – но въпреки това София няма представа как да финансира този проект, продължава Комерсант.

 

Цитиран е заместник изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Александър Николов, според който подготовката на площадката за работещата ни АЕЦ за монтиране на нови реактори ще струва не повече от 30 – 35 млн. евро, което е капка в морето по сравненеи с милиардите, които ще трябват за строителството на АЕЦ Белене и прилежащата инфраструктура.

Трайчо Трайков вече е коментирал, че два нови реактора в Козлодуй могат да бъдат алтернатива на буксуващия проект в Белене. Сега вече има и постигната договорка между Българския енергиен холдинг и Areva да се изучат възможностите за това, като работата ше започне след месец в рамките на меморандума за сътрудничество в ядрената енергетика с БЕХ.

Впрочем и американската компания Westinghouse прояви интерес да монтира реактори в АЕЦ Козлодуй. Тогава двата реактора в АЕЦ Белене с обща мощност 2 гигавата, които иска да достави руската държавна компания Атомстройекспорт, ще станат излишни.

Строителството на АЕЦ Козлодуй се осъществи в периода 1970 – 1993 г. по съветски проект. Шестте монтирани енергоблока имаха сумарна мощност 3.7 гигавата, но първите четири бяха закрити по искане на Брюксел във връзка с присъединяването на България към ЕС. Сега работещите мощности са около 2 гигавата и е обявен търг за модернизацията на двата енергоблока, в който участват западни компании и консорциум между Росенергоатом и френската компания EdF.

Още в края на 2010 г. Трайков е получил оценка за техническите параметри на бъдещите реактори на АЕЦ Козлодуй, като все още не е известна общата им стойност, но очакванията сса, че те ще излязат на страната ни много по-евтино, отколкото нова АЕЦ. При това те ще бъдат завършени и много по-бързо. Ще е необходимо време само за техническа ревизия на енергийната мрежа на станцията.

Но макар и бързо, самото строителство и пускане в експлоатация на реакторите все пак може да отнеме 7 – 8 години, счита Георги Игнатов, началник на международния отдел на АЕЦ Козлодуй. Решението за това трябва да бъде взето от Министерския съвет.

Междувременно преговорите за АЕЦ Белене се затягат и по думите на представители на руската компания въобще не се стига до дискусия за цената. Заместник – директорът на Атомстройекспорт Геннадий Тепкян оценява пълната стойност на АЕЦ Белене на 6.3 млрд. евро. Според него, преговорите с държавната НЕК протичат нормално, но „изглежда от НЕК нищо не зависи“.

Тепкян е против идеята на България да се подпише поредното споразумение за отлагане на срока за вземане на решение: няма смисъл да се отлага нещо, което не върви, според него. При това, с всяка половин година отлагане проектът поскъпва с 5%. Според него ако не се подпише на 1 юли договорът, а строителството не започне през мар 2012 г., това няма да стане никога.

Руските експерти посочват, че България би могла да разшири АЕЦ Козлодуй и да си построи и нова АЕЦ, ако намери къде да изнася произвежданата електроенергия. Те се опитват също така да изтъкнат, че не са решени редица проблеми с евентуалното разширяване на АЕЦ Козлодуй: подготовката на площадката, екологичната оценка, намирането на финансиране.

Шефът на Атомстройекспорт Александр Глухов твърди: ако България обяви търг за строителство на нови реактори в АЕЦ Козлодуй, ще участваме и в него. Но според Глухов този проект не може да бъде реализиран по-рано от пет години. Друг руски спец допълва: само издаването на лиценз ще отнеме 5 години, а реализацията на целия проект ще изисква 10 – 15 години. При това в АЕЦ Козлодуй вероятно може да се монтира само един реактор, а не два.

Така или иначе, тези по-скоро негативни коментари не могат да скрият, че руската страна е сериозно стресната от възможната нова посока, в която могат да поемат ядрените амбиции на България.