Със спасяването на финансовото подразделение на PSA Peugeot Citroen SA, помощта, която френското правителство е отпуснало на местните банки надхвърли 60 млрд. евро, пише Bloomberg.

 

Вчера френското правителство обяви, че ще гарантира за нова облигационна емисия в размер на 7 млрд. евро, емитирана от Banque PSA Finance, която е кредитното поделение на втория по големина производител на автомобили в Европа.

 

Досега Франция е отпуснала около 28 млрд. евро на базираната в Париж Credit Immobilier de France. Дори анализаторите на сектора не се наемат да прогнозират коя ще е следващата банка, която френското правителство ще трябва да спасява.

 

Вероятно тежкото положение на финансовия сектор в страната е основната причина за това, президентът на Франция, Франсоа Оланд да настоява за бързото създаване на банков съюз в Европа. На теория, наличието на независим регулатор би направило възможно банките, включително и френските, да получават директна финансова подкрепа от европейските фондове.

Peugeot се нуждаеше от парите на правителството, за да може да намали цените на на лизинговите договори за потребителите.

 

Основната причина е силната конкуренция от страна на германските компании, сред които е и най-големият производител на автомобили в Европа - Volkswagen AG.

 

В момента френските купувачи плащат лихва от 1.9% за всеки 10 000 евро, при покупка на кола от германската компания и 11.6% ако си купят Peugeot. Така намалението на цените на кредитите за потребителите се превръща в ключово не само за развитието, но и за оцеляването на френският производител на автомобили.

 

Германските компании са облагодетелствани от извънредно ниските лихвени нива в Германия, които им дават значително конкурентно предимство пред останалите европейски дружества.

 

Под този натиск, съчетан с рецесиите в Южна Европа и проблемите на френската икономика, Peugeot регистрира през третото тримесечие на тази година най-големия спад в продажбите си на континента от 19 години насам. Френската компания беше принудена да съкрати 8 000 работни места и да закрие един от заводите си близо до Париж.

 

Като цяло френската финансова система е стабилна, но това се дължи на състоянието на трите най-големи банки в страната, BNP Paribas SA (BNP), Societe Generale SA and Credit Agricole SA, които в значителна степен се възползваха от отпуснатите в края на миналата и началото на тази година нисколихвени тригодишни заеми от ЕЦБ.