Френската прокуратура е била сезирана да разследва компанията, притежавана от Microsoft - Skype, тъй като тя отказва да се регистрира като телеком оператор на територията на страната. С това за пореден път Франция показва какво е отношението й към глобалните интернет компании.

Новината съобщава Financial Times, който цитира изявление на френския телеком регулатор Arcep. В него се посочва, че Skype е игнорирала няколко препоръки да декларира бизнеса си в страната като електронен комуникационен оператор. Според регулаторния орган, фактът, че Skype позволява на потребителите са набират номера от фиксираните телефонни линии, както и да се свързват с абонати на мобилните оператори, е доказателство, че компанията оперира в сектора на телекомуникациите, в който се изисква регистрация. Arcep обръща внимание, че щом работи на този пазар, също както и другите оператори Skype трябва да осигури възможност за провеждането на спешни обаждания до полицията, пожарната и Бърза помощ.

Позицията на Skype по въпроса е, че компанията не предоставя електронни комуникационни услуги по силата на френското законодателство. От компанията посочват, че са водили разговори в регулатора в продължение на месеци.

Financial Times коментира, че би било необичайно Европейския съюз да позволи на Франция да заведе криминално дело срещу Skype, чийто централен офис се намира в Люксембург. До този момент Франция си позволи държавен натиск върху друг интернет гигант - Google. Формалният повод за атаката бе, че вестниците в страната искаха да получат отчисления от приходите на интернет компанията заради ползване на тяхно съдържание. В резултат на това търсачката се ангажира да финансира с $ 60 млн. създаването на специален френски фонд, който да подпомага развитието на интернет сайтовете на местните вестници.