САЩ започват валутна война срещу целия останал свят в опит да решат своите икономически проблеми за сметка на обезценяването на долара, пише "Файненшъл таймс". Вашингтон търси възможност да наложи волята си на други страни за сметка на машината за печатане, подчертава изданието.

С действията си САЩ се стремят да разпространят инфлацията върху световната икономика. И, както по всичко изглежда, ще излязат победители от тази борба, тъй като притежават неизчерпаеми ресурси: Федералният резерв може да напечата толкова долари, колкото пожелае, отбелязва FT.

Обезценяването на долара не само ще доведе до значително съкращаване на външния държавен дълг на САЩ, но и ще принуди страни като Китай да повишат обменния курс на своите валути, за да не допуснат висока инфлация в националните си икономики.

Изданието цитира съветника в Международния валутен фонд Оливие Бланшар, според когото "предстоящата финансова и икономическа корекция ще бъде много труден процес", включително заради нежеланието на Вашингтон да действа заедно с останалите държави. "Навлизаме в трудно време", заключава Бланшар.

Русия ще стои настрана от всякакви междудържавни валутни войни, съобщи БГНЕС. "Руската централна банка не участва във валутни войни, ние сме мирна организация и призоваваме за мир всички наши колеги", заяви зам.-председателя на банката Алексей Улюкаев. "Това е игра, която не може да се спечели, но може да се загуби в световен мащаб", заключи той.

Още по темата