Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 се споразумяха за рамката на програма с индикативни насоки, с която да се измерват потенциалните рискове пред глобалната икономика и да се вземат адекватни мерки на политическо равнище в съответните държави.

Съгласно това споразумение всички членове на обединението ще бъдат подлагани на постоянен мониторинг. Държавите, които допринасят с над 5% от общия обем на продукция в Г-20, ще бъдат по-стриктно наблюдавани и анализирани. Става дума за държави като Съединените Американски щати, Китай, Япония, Германия и Франция. Самата Г-20 допринася за 85% от глобалното производство, което я прави силна с единното й мнение по въпросите за реформа на финансовата система.

Мнозина смятат, че дисбалансите между икономиките са това, което поражда кризите. Така например развиващите се пазари реинвестират в западните пазари, принуждавайки банките да предприемат по-големи рискове. Ето защо форумът на Г-20 си задава въпросът как да се уеднакви ситуацията в глобален мащаб.

Срещата на представителите на Г-20 се проведе във Вашингтон и се превърна в прелюдия към започващата среща на Световната банка и Международния валутен фонд. BBC