Икономическият растеж е по-важен от икономиите, според финансовите министри и централните банкери на страни от групата на Г20, които пристигнаха в Москва за двудневна среща по стиковане на общите политики. Участниците във форума намират, че в момента по-важно е да се гарантира внимателното възстановяване на икономиката, без то да бъде застрашено от волетилността на финансовите пазари, пише агенция Ройтерс.

Индикациите, че Федералният резерв на САЩ се подготвя да намали размера на монетарните стимули, предизвиква силен интерес, особено от страна на развиващите се икономики, които бяха повлияни от разпродажлите на акции и облигации, както и от ръста на долара.

Ситуацията в глобален мащаб е такава, че в САЩ възстановяването се случва бавно, моторът на Китай, експортно ориентираните компании, буксуват, в Япония се борят с дефлация, а еврозоната е твърде слаба, за да подсигури такова възстановяване на икономиката, което да доведе до разкриване на повече работни места и разрешаване на най-тежкият проблем с безработицата.

Ето защо най-добрият сценарий за действие от страна на развитите икономики е да поставят на първо място растежа като цел. Ако икономиите ги изкушават, то е хубаво да погледнат върху уфукта, който те оказват на свързаните с тях големи развиващи се икономики, пише Ройтерс.