Фискалните и парични политики не трябва да бъдат насочени към девалвиране на валутите, това е официалната позиция на Групата на седемте водещи развити икономики в света, обявена днес.

Г7 - Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Япония, Канада и Италия, потвърдиха ангажимента си да гарантират пазарно определени валутни курсове и казаха, че ще се консултират внимателно помежду си, за да се избегнат неочаквани и непостоянни движения на пазара, които могат да нарушат икономическата и финансова стабилност, съобщава Reuters.

"Ние потвърждаваме, че нашите фискални и парични политики, са били и ще останат ориентирани към посрещане на вътрешните ни цели, като използват местни инструменти, както и че няма да променяме валутните курсове", се казва в изявлението.

Японският финансов министър Таро Асо приветства изявлението, посочвайки, че то признава, че политиката на Токио не е насочена към манипулиране на валутните пазари.

"То е от значение за нас, тъй като правилно признава, че стъпките, които предприемаме, за да победим дефлацията, нямат за цел да повлияем на валутните пазари", коментира Асо пред репортери.

Oтделно от това, Швейцарската национална банка потвърди решимостта си да поддържа ограничението за поскъпване на франка до 1.20 евро и отхвърли обвиненията, че така води своеобразна валутна война.