Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви в сряда, че американците не могат да допуснат страхът от бъдещи дефицити да предотврати необходимите правителствени инвестиции в проекти, които да стимулират растежа, пише Reuters.


Говорейки пред Икономическия клуб в Чикаго, Гайтнър критикува противниците на администрацията на Обама, които твърдят, че държавните разходи са прекалено високи.

 

"Няма икономически или финансов случай на използване на страха от бъдещите дефицити, за да се ограничат толкова силно основните функции на правителството, за да се отслаби мрежата за сигурност или фундаментално да се намалят ползите от здравната система, като републиканските предложения", заяви Гайтнър.


Според него призивът на републиканците за релиберализация на финансовите пазари дава "мрачна и песимистична визия за Америка". Той каза, че икономиката все още е в процес на декапитализация или плащане на прекомерните дългове от финансовата криза от 2007-2009 г, но все пак вече има умерен растеж.

 

Гайтнър коментира, че предизвикателствата пред възстановяването, включително високите равнища на безработица, могат да бъдат решени само чрез действията на правителството като дългосрочни инвестиции в инфраструктурни проекти.

 

"Ние трябва да бъдем готови да правим неща, а не просто да режем разходи", каза той.


Големите бюджетни дефицити не са устойчиви във времето, като според Гайтнър, това предизвикателство не трябва да се поставя над всички други, а вместо това може да бъде преодоляно чрез комбинация от съкращаване на разходите и увеличаване на приходите.