Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър обяви, че администрацията на Обама би подкрепила евентуално увеличаване на средствата за финансиране на МВФ, за да помогне в борбата с кризата в еврозоната, но само ако Европа сама предостави повечето от парите си за тази цел, съобщава WSJ.

Само преди няколко дни, Гайтнър категорично отхвърляше възможността САЩ да финансират спасяването на еврозоната, чрез увеличаване на капитала на Международния валутен фонд.

Но в Давос, той коментира пред медиите, че МВФ прави много за преодоляване на кризата в Европа, но САЩ не могат да допринесат, ако няма съответното обвързване от страна на европейските власти.

Той похвали мерките на ЕЦБ за облекчаване на кризата, като намаляването на лихвените нива и отпускането на неограничено по размер, дългосрочно кредитиране за банките в еврозоната.

В същото време Гайтнър посочи, че строгите икономии, прилагани от страните в ЕС, са вредни за икономиките им. "Без повече ресурси... икономиите ще доведат до спад" на икономиките.

Според него Европа преминава през "много по-трудна за решаване криза", отколкото беше тази в САЩ.