Снощи финансовият министър Тимъти Гайтнър успокои американците, че администрацията на Обама ще направи всичко възможно, за да открие виновните за най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам, пише Chicago Tribune.

 

"Колелата на правосъдието се завъртат", каза Гайтнър на проява в Портланд, където посети и една от тамошните фабрики. "Те не се въртят толкова бързо, колкото биха искали хората, но ние имаме най-добрата система в света, за да сме сигурни, че можем да приложим законa", заяви Гайтнър.


Той обясни, че да се търси отговорност за катастрофата, предизвикана от колапса на пазара на недвижими имоти и последвалия финансов срив, не е толкова просто, тъй като повечето кризи не са причинени от престъпна дейност.

 

"Повечето финансови кризи са причинени от комбинация от глупост и алчност и безразсъдство и поемането на риск с надежда", заяви Гайтнър, който помогна за преодоляване на кризата по времето на администрацията на Буш, когато беше ръководител на Федералния резерв на Ню Йорк.

 

"Вие не може да заведете дела срещу глупостта и поемането на риск, алчността и безразсъдството. Това, което можете да направите е да направите необходимото, за да ограничите щетите и да се уверите, че имате добри правила срещу измамите и злоупотребите и по-добри защити, като принудите банките да държат повече капитал срещу поемания пот тях риск ", каза той.


Въпреки че срещу някои от най-големите банки на Wall Street да бяха подадени граждански искове във връзка с финансовата криза, никой още не е влязъл в затвора.


В Портланд Гайтнър опроверга спекулациите, че иска да стане президент на университета в Дартмут и потвърди, че смята да остане на поста си до януари 2013 г, когато приключва президентският мандат на Барак Обама.