Световните валути са в относително равновесие и доларът не трябва да спада повече. Това заяви в интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“ американският финансов министър Тим Гайтнър, с което повлия сериозно на световните пазари. Той изтъкна, че САЩ не водят съзнателна политика за обезценяване на валутата си.

Посланието идва преди важната среща през уикенда на финансовите министри на Г-20 в Южна Корея. Пред изданието той заяви, че САЩ „биха желали страните да изработят норми за политиката на обменните курсове“.

Според „Уолстрийт джърнъл“ в момента няма условия за глобално споразумение за валутите, подобно на това от 1985 г. в Plaza Accord, свалило сериозно стойността на долара.

В интервюто си Гайтнър раздели световните валути на три групи. В първата са тези с подценена стойност, сред които най-важната е китайският юан. Във втората влизат развиващи се икономики с гъвкави курсове, които се намесват или налагат данъци, за да намалят рисковете от обезценка, балони или инфлационен натиск. Третата група обединява „глобалните валути, които сега са в равновесие“.