Газпром готви ревизия на експортните схеми и смята да премахне последниците при газовите доставки, пише днес „Ведомости”.

Според изданието, поводът за ревизията е кипърската компания Tancredo Enterprises, дъщерна на Газпромбанк, която е участвала в схема за препродажба на природен газ на многократно завишени цени.

От руския газов монополист не са уточнили повече подробности за реформата при доставките на синьо гориво, която готвят. Говорителят на премиера Владимир Путин Дмтрий Песков е коментирал, че целта на правителството е да се премахнат излишните посредници и всички договори да станат достатъчно ясни и прозрачни.

Изданието припомня, че още през 2001 г., когато Алексей Милер оглави Газпром, инструкциите на Путин /тогава той беше президент на Русия/ бяха компанията да се избави от посредниците.

Преди 8 г. пък гръмна огромен скандал след проверка, която установи, че в баланса на Газекспорт /сега – Газпром експорт/ са вписани неясни суми в графата за задълженията на посредниците към компанията, припомня "Ведомости". Освен това, на някои от посредниците, сред които и българската Овергаз, им е било позволено шест месеца да не плащат доставките на синьо гориво. Тогава ревизорите изчислиха, че пропуснатите ползи са за 144 милиона долара.