Поскъпването на природния газ от януари да бъде минимално спрямо прогнозирания от доставчика Булгаргаз скок с над 18 процента. За това ще работи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи председателят й Ангел Семерджиев. По думите му поскъпване на парното от Нова година няма да има, но ако се наложи промяна, тя ще бъде по преценка за всяка една топлофикация.

Енергийният регулатор може да промени наредбата за ценообразуването на природния газ преди да приеме новата цена от януари. Промяната би осигурила на комисията повече механизми за въздействие върху държавния доставчик Булгаргаз, чрез които да смекчава поскъпването на синьото гориво. Приходите на обществения доставчик и цената на природния газ ще бъдат винаги в рамките на минимални приходи за обществения доставчик, за да си покрива разходите, каза Ангел Семерджиев.

Една от промените, които регулаторът предлага, е трите процента, които принципно са заложени като печалба на „Булгаргаз” да бъдат намалени с горна граница до 2 процента и когато има възможност, надценката да бъде по-ниска и от това. Така ще се осигури резерв за по-малко поскъпване на газа.

Поскъпване, разбира се, ще има. Нашият стремеж обаче е да осигурим минимално поскъпване на цената на природния газ, каза председателят на ДКЕВР.

Според енергийния регулатор топлофикациите също трябва да потърсят резерви, така че да не се допусне поскъпване на парното