България може да остане в рецесия до края на тази година, ако правителството не вземе мерки за намаляване на харчовете и подобряване на бизнес средата. Това заяви за Дарик икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов. По думите му прогнозата за един процент растеж на икономиката ни, която дава правителството, е най-оптимистичният вариант. Ангелов настоя да се промени методологията на отчитане на приходите и разходите в бюджета, като се използва европейската – на начислена основа, а не българската – на касова. В нея няма ежемесечна информация какво се случва с харчовете на начислена основа, допълни Ангелов.

Ето неговия коментар за актуализацията на бюджета:

Това раздуване на бюджетния дефицит гарантира, че тази година няма да можем да отбележим сериозен икономически растеж, даже нещо по-лошо – увеличава рисковете и тази година да останем в рецесия или дори да влезем в гръцка спирала. Рецесията да влошава още повече бюджетния дефицит, а той пък да влошава още повече инвестиционното доверие. Не казвам, че това е основният сценарий, но този риск се повишава. Тази бюджетна актуализация ние й затваряме пътя за постигане на висок икономически растеж.

Финансовият министър обеща 2011 година да се постарае да има дефицит, по-малък от три процента. Възможно ли е това?

Бюджетният дефицит в крайна сметка зависи от това колко иска да харчи правителството и доколко политиката стимулира икономическия растеж. И в двата случая правителството върви в погрешна посока и да харчи твърде много. В този смисъл 2011 година е много вероятно да бъде още една 2010 година. Ако сега не можем да вземем мерки да намалим разходите, защо смятаме, че следващата година правителството ще може да вземе тези мерки.