Правителството излъчва абсолютно погрешни сигнали към обществото, че който протестира, взема пари и сега всички са се настроили да протестират. Вижте Софийския университет, полицаи, лекари, синдикати. Всеки протестира, защото вижда, че това е начинът да получи пари.

Така Георги Ангелов, старши икономист на Институт „Отворено общество“ коментира в предаването „Кой говори“ на Дарик проблемите на правителството в бюджетната сфера. Според него има твърде голям риск бюджетът за догодина да не бъде изпълнен също и заради липсата на буфери за посрещане на възможните рискове.

Правителството само създава социален проблем, като не удържа на протестите и дава пари всеки път, когато има протест, счита Ангелов. Затова разходната част на бюджета може и да не издържи догодина.

Третият проблем е, че в бюджета е заложено малко усвояване на еврофондовете. Тоест ако правителството постигне целта си да усвои повече от еврофондовете, ще трябва да отдели повече пари за кофинансиране, тоест налице е още бюджетен риск.

Георги Ангелов обясни нуждата от бюджетни буфери по следния начин: „Това е все едно да питате ще има ли земетресение догодина. Може да има, може и да няма. Нали затова трябва да има резерв в бюджета, който да покрие този риск. Трябва да си застраховаме къщата, за да може някой да ни я плати, ако падне“.

Икономистът обобщава: Никой не казва, че шансът да не се сбъдне бюджетът е 100 процента, но и 40 процента риск да не се сбъдне приходната страна на бюджета е голям риск. А рискът е не само в приходната. Имаме проблем и с разходната.