Държавата да продължи да финансира партиите, за да не се опорочи издръжката им чрез криминални структури - това предложение на ГЕРБ е залегнало в промените на Закона за политическите партии, които ще бъдат внесени днес в парламента, съобщи Цецка Цачева по БНР.

 

От ГЕРБ не са съгласни да бъдат отнети субсидиите на извънпарламентарните партии, каза още г-жа Цачева. Партийните субсидии обаче трябва да бъдат намалени, допълни тя.

 

„Държавата трябва да се грижи за партийната организация. И заради това субсидиите са абсолютна необходимост. Защото по този начин се избягват методите на финансиране на партиите по един криминален начин. Неприемливо е само парламентарно представените партии да получават държавна субсидия. По този начин би бил застрашен плурализма в нашето демократично общество. Тъй като се лишават онези партии, които временно не са представени в парламента от средства за организиран партиен живот“, заяви Цачева.

 

Ето защо ГЕРБ ще се противопостави на предложението на Атака, подкрепено от БСП, за отпадане на субсидиите за партиите извън парламента.

 

Цачева обяви, че субсидиите могат да бъдат намалени, но не и премахнати. В момента стойността на държавната подкрепа за партиите е свързан с минималната работна заплата, но е не повече от 12 лв. на глас.

 

Това къде ще се държи партийната субсидия е работа на съответната политическа сила. Размерът на субсидията е следствие от подадените гласове. Оттук насетне начините, по които се изразходват средствата са определени от закона. Така Цачева коментира обвиненията, че ГЕРБ държи голяма част от средствата от субсидията си на влог и печели от лихвите по тях.