Лихвената амнистия най-вероятно няма да се състои. Това коментираха депутати от бюджетната комисия към парламента пред DarikFinance.

По думите им поне към момента не може да се постигне консенсус по въпроса и пречките за осъществяването на идеята са повече, отколкото евентуалните ползи.

Основен проблем пред лихвената амнистия е, че няма гаранция, че дължимите суми ще се съберат. Дори да имат желание, повечето фирми с борчове към хазната са в тежко състояние.

Така те не само няма да могат да извадят пари за амнистията, но и най-вероятно няма да могат да изтеглят кредити.

Друг момент е, че разходите за администрацията може да се окажат значителни.

ГЕРБ лансира идеята за лихвената амнистия преди няколко месеца. Тя започна доста амбициозно - с предвиждан срок от три месеца и важаща за всички борчове към хазната - данъци, осигуровки, дори глоби и неплатени концесии и наеми.

Впоследствие се премина единствено към амнистия за просрочени данъци и осигуровки за период от един месец. Очевидно обаче и този вариант е труден за осъществяване.

Според експерти най-голяма изгода реално биха имали някои държавни предприятия, чиито лихви са в размер на десетки милиони. И при тях обаче не е сигурно, че ще могат да си платят задълженията към държавата.