Местните избори в национален мащаб печели управляващата партия ГЕРБ, която получава 38 процента от вота, следвана от БСП с 24 на сто и ДПС с 6,7 на сто, сочат прогнозните данни.

Йорданка Фандъкова спечели втори кметски мандат в столицата с подкрепата на 53% от хората, показват прогнозните резултати на социологическа агенция, с която Дарик работи. Според данните далеч зад кандидат-кмета на ГЕРБ остава претендентът на социалистите Георги Кадиев, за когото са гласували 21,8%. Третото място е за кандидат-кмета на Синята коалиция Прошко Прошков - с 12,3%. Н

а следващите две места са издигнатият от "Атака" кандидат за градоначалник Николай Пехливанов - 3,2%, а след него Владимир Каролев - с 2,7%. За Стефан Софиянски са гласували 1,6% от хората, а за кандидата на ВМРО Ангел Джамбазки вота си са дали 1,3% от софиянци.

Кандидат-кметът за Бургас от ГЕРБ Димитър Николов събира 69,9 процента от гласовете в морския град и най-вероятно ще е новият кмет на Бургас, сочат предварителните данни. Това каза социологът Марчела Абрашева от "Галъп" пред Дарик.

Детелина Николова печели кметските избори в Добрич с подкрепата на 65,5 процента от гласовете на избирателите, сочат данни от екзитпол на НЦИОМ. След кандидатът за градоначалник на ГЕРБ и досегашен кмет на Добрич Николова се нарежда кандидатът на социалистите арх. Емилия Добрева с 13,9 процента, Атанас Атанасов от „Атака" печели 6 процента от гласовете. Кандидат-кметът на РЗС Кирил Костов взема 3,2 процента, а на ДПС Гюрсел Кърнак 0 2,5 на сто.

Кандидатът на ГЕРБ Таня Христова печели местния вот в Габрово, съобщи Цветан Цветанов.

За независимия кандидат за кмет на Пазарджик Тодор Попов са гласували повече от 70 процента избиратели от обработени 11 секционни протоколи. Това съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия Георги Добрев. За подкрепения от БСП кандидат за кмет Румен Петков своя глас са дали 12,33 процента. Трети е кандидатът на ГЕРБ Тодор Георгиев с 9 процента подкрепа. Най-висока избирателна активност е регистрирана и за листата за общински съветници на Тодор Попов - 35,62 процента, по близо 15 процента са получили листите на ГЕРБ и на БСП. Поласка ме голямата подкрепа, която получих от нашите съграждани, заяви Попов, който ще е градоначалник втори мандат.

Досегашният кмет на Кюстендил и кандидат за втори мандат Петър Паунов води убедително, показват предварителните данни от гласуването в общината. За Петър Паунов са гласували между 49-51%. Дали ще има балотаж, ще покажат официалните данни от ОИК, защото при проучването екзит пол статистическата грешка е по-голяма. На второ място е кандидатът на ГЕРБ Никола Татарлиев, с резултат от около 20%, а на трето място е кандидатът на БСП Мая Шишкова с около 17 %. Според други данни, Мая Шишкова е пред Никола Татарлиев и в Община Кюстендил ще има балотаж.

В повечето областни градове се очертава балотаж, сочат данните на социологическите агенции.

Кандидат-кметът на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев е първи по резултат с 35.6 процента от гласовете, а досегашният кмет Славчо Атанасов има 27.6 процента, каза Абрашева. Така в Пловдив се очертава балотаж за кметския пост между Тотев и Славчо Атанасов. Трета е Дани Каназирева, издигната от Съюз за Пловдив, с 9.7 процента.

Досегашният градоначалник на Кърджали Хасан Азис печели трети кметски мандат според 94 процента извадка при паралелно преброяване, съобщи БНТ. Лидерът на ДПС Ахмед Доган се поздрави за победата в града край Арда. Според данните кандидат-кметът на ДПС Хасан Азис печели 54,4 процента, номинираният от ГЕРБ Илия Илиев - 20,8 на сто, а претендентът на БСП Милко Багдасаров - 20,4 процента.

Кирил Йорданов и Веселин Марешки ще премерят сили на балотажа на местните избори във Варна, сочат данните от екзит пол. Четвъртия мандат на кандидата на ГЕРБ са подкрепили 30% от гласоподавателите. За съперника му - аптечния бос Веселин Марешки, са гласували 21,3%. Кандидатът на БСП Борислав Гуцанов е трети с 13,9 и според проучването той отпада от надпреварата. Независимият кандидат Добромир Джиков е успял да привлече на своя страна 9,6% от гласоподавателите. Пети според проучването е Костадин Костадинов, издигнат от „Варна утре", за когото са гласували 7,2% от избирателите. След него се нарежда „синият" претендент за кметския стол Николай Недков, който печели 6,7% от гласовете. Подкрепата си за кандидата на „Атака" Димитър Карбов са дали 5,5% от имащите право на глас във Варна.

Балотаж ще има и в Плевен, където кандидатът на ГЕРБ Димитър Стойков води пред настоящия кмет Найден Зеленогорски.

Втори тур на местния вот се очертава и в Благоевград, където Атанас Камбитов от ГЕРБ води в резултата.

Според екзит пол на социологическа агенция в Хасково ще има балотаж между кандидата на Коалиция за Хасково Георги Иванов, който печели малко над 40 процента и кандидата на ГЕРБ Иван Панайотов - с около 24 процента. Трети е кандидатът на ДПС Танер Емин, който е събрал малко над 9 процента от гласовете на правоимащите.

Кандидатите на ГЕРБ Даниел Панов и на БСП Николай Илчев отиват на балотаж за кметското място в Община Велико Търново, сочат предварителните резултати от екзит пол. Според неокончателните данни Панов е спечелил около 33 процента от гласовете, а Илчев - около 22 процента. Избирателната активност в община В. Търново за първия тур на местните избори бе 52, 26 процента. Гласували са 39 034 избиратели от общо 74 688.

За кандидата за кмет Красимир Мирев от БСП са гласували 41,77 процента от избирателите в община Търговище, според обработените 20 на сто от общо 101 протоколи от секционни комисия в общината. 28,07 процента от имащите право на глас са избрали Иван Неделчев от ГЕРБ, следва кандидатът на ДПС Тунчер Кърджалиев с 19,76 процента. За общински съветници БСП печели 29,63 процента, ГЕРБ - 22,32 на сто, ДПС - 20,13 процента, МК "Обединени за Търговище" - 11,93 на сто. Следват ДСБ и Единната народна партия, събрали около три на сто от гласовете на избирателите.

Досегашният кмет на Баните, област Смолян, Райчо Данаилов (коалиция БСП, НДСВ, БСД и ОБТ) води пред конкурента си Велин Фиданов (ГЕРБ) според междинни резултати, съобщиха от ОИК в Баните. С най-висок резултат от вота за съветници е листата на ГЕРБ. Данните са на базата на обработени 7 от общо 19-те секционни протокола в общината. Новият кмет на Баните ще бъде известен още след първия изборен тур, тъй като кандидатите са само двама - Данаилов и Фиданов.

Във Враца ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ инж. Петя Аврамова и независимия кандидат инж. Николай Иванов, подкрепен от БСП. Все още не могат да се определят точните резултати за двамата, които се явяват на балотаж. Според едни от проучванията Иванов води с близо един процент пред Аврамова , която е с 34%. Според други с много малко води кандидатът на ГЕРБ, а независимият кандидат е след нея. От останалите претенденти за кметския пост е ясно, че на трето място се нарежда кандидатът на ВМРО ген. Валери Стаменов, следван от независимия д-р Григор Томов.

Все още няма междинни резултати от изборите в Силистренско и не навсякъде е започнало обработването на протоколите от секционните избирателни комисии, показва справка от общинските избирателни комисии. Обяснението е, че секционните избирателни комисии "вероятно са имали затруднения при подготовката на протоколите", но не се посочат официални причини за тези затруднения.

Обработени са протоколите от осем секции в община Перник, съобщи председателят на ОИК Петър Трендафилов. В битката за кмет води Росица Янакиева, за която са гласували 338 души, или 45,9 на сто от преброените гласове. Претендентката на ГЕРБ Ирена Соколова е получила 279 гласа, или 37,9 на сто. Според първия междинен резултат перничани са предпочели Росен Плевнелиев, който е получил доверието на 42,63 на сто от преброените гласове. Втори е Ивайло Калфин с 31,7 процента. Обработените секционни протоколи обобщават вота на 1530 избиратели в община Перник.

39,70% или 732 гласа е получил кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин, 35,90% или 662 гласа за Росен Плевнелиев - ГЕРБ, 2,77% или 51 гласа за Волен Сидеров - Атака. За местни избори данните в Шумен сочат: 56,70% или 1024 за кандидат-кмета Красимир Костов от БСП, 30,51% или 551 гласа за Димитър Александров - ГЕРБ, 4,43% или 80 гласа за Иван Капралов - коалиция "Демократи за "Десетият град", 2,21% - 40 гласа за Валентин Велев - РЗС, 1,61% или 29 гласа за Веселин Панайотов - Атака, 1,44% - 26 гласа за Бисерка Йовчева - НДСВ и 1,11% или 20 гласа за Ивелина Вичева - "Обединена социалдемокрация". Данните са на база преброени действителни гласове от 9 секционни избирателни комисии. Броят на действителните гласове е: за президент - 1844, за съветници - 1817 и за кмет - 1806.

В ОИК-Ловеч са обработени 15 протокола от секционни избирателни комисии. Това съобщи за БТА председателят на комисията Валентина Недялкова. По думите й според междинните резултати в община Ловеч за Росен Плевнелиев са гласували 40,58 процента, за Ивайло Калфин - 33,59 на сто, и за Меглена Кунева - 13,72 процента. За общински съветници от обработените протоколи става ясно, че за БСП са пуснали своя вот 32,32 на сто, а за ГЕРБ - 30,56 процента.На балотаж от данните засега отиват кандидатът за кмет на БСП  Минчо Казанджиев с 44,03 на сто и кандидатът на ГЕРБ Корнелия Маринова с 34,69 процента. Недялкова добави, че в Ловеч има много сгрешени протоколи на секционните избирателни комисии. В останалите общини в областта преброяването на бюлетините е в началото и все още резултати няма.