Тази година германската икономика отчете растеж и нивото на безработицата намаля, но германците посрещат 2008 г. с безпокойство за икономическото си бъдеще, показва проучване, цитирано от ДПА.

Според проучването на института "Емнид" 21 на сто от германците се опасяват, че може да изгубят работата си. От интервюираните 50 729 души в 54 страни в периода октомври - декември само 14 на сто от германците очакват добра година в икономическо отношение. Единствено гражданите на съседните на Германия Австрия и Холандия са по-песимистично настроени от черногледите германци, отбелязва ДПА.

"Германците са неспокойни за посоката, която ще поеме икономиката през следващата година", заяви за "Билд" директорът на "Емнид" Клаус-Петер Шьопнер.

Според него въпросът за социалната справедливост ще доминира в политическите дебати през 2008 г., като разногласия ще има между три основни групи: тези на върха на социалната стълбица, средната класа и тези, които смятат, че не се ползват от общия просперитет на страната.

Според проучването две трети от германците смятат, че през идната година ще има стачки и други конфликти в трудовата сфера. Само 3 на сто са на мнение, че отношенията в сферата на труда ще се подобрят.

Съгласно проучването на института "Емнид" най-големи оптимисти са жителите на Хонконг, 71 процента от които смятат, че състоянието на икономиката ще се подобри. След тях се нареждат жителите на Косово и на Колумбия.