Клаас Кнот, член на Управителния съвет на Европейската централна банка заяви, че Германия трябва да подкрепи увеличението на размера на Европейския фонд за финансова стабилност, за да помогне за прекратяване на дълговата криза в региона.

"Най-важната пречка се намира в Германия, а не в Холандия", заяви Кнот в интервю за холандската обществена телевизия. "Мисля, че повече пари са необходими, и ние ще използваме наличното време, за да убедим нашите немски колеги."

Германският канцлер Ангела Меркел се противопостави на призивите за увеличаване на средства в спасителния фонд на фона на предупрежденията, че сегашният размер на механизма е крайно недостатъчен с оглед на необходимостта да бъдат защитени големи икономики като Италия и Испания.

 

Германия вместо това се фокусира върху бюджетната дисциплина като най-добрия начин да се излезе от кризата, която вече навлиза в третата си година.

"Ние не се движим в правилната посока и е ясно, че необходимите мерки се прилагат твърде бавно и в твърде ограничени по размер", каза Конт, според когото "е необходимо значително ускоряване на процеса на вземане на решения".

 

Кнот посочи, че не е притеснен от обезценяването на еврото спрямо американския долар. "Това е част от нормалните колебания на валутния курс, дори и в историческа перспектива еврото е забележително стабилно, в сравнение с други валути."