Проектът за създаване на европейски банков съюз с общ надзор не направи голямата крачка напред, както се очакваше да се случи на срещата на лидерите на Европейския съюз, насрочена за следващата седмица в Брюксел. Човекът, който охлади ентусиазма по темата и уби всяка надежда, че може да бъде постигнато някакво споразумение по нея до края на годината, бе Волфганг Шойбле - влиятелният финансов министър на Германия, който взе участие в среща на финансовите министри в белгийската столица вчера. Той бе ясен и категоричен, че по този важен проект се пристъпва твърде бързо или с други думи, че може да се допуснат грешки.

Банковият съюз е проект, който цели консолидиране на надзора върху сектора в цяла Европа. На него се гледа като на обещание, дадено от европейските институции към пазарите, които би трябвало да приемат тази реформа като повод за връщане на доверието. Ето защо властите в Брюксел искат банковият надзор да бъде въведен колкото се може по-бързо.

Шойбле е против Европейската централна банка да поеме надзора на всичките 6 хил. банки в еврозоната, сред които и германските спестовни банки. Той настоява за ясно разграничение между ролята на ЕЦБ като инстанция, която провежда монетарна политика и ЕЦБ като надзорна институция на банките.

Германският финансов министър е скептик, че която и да е институция в Европа разполага с капацитет да осъществи надзор на толкова много банки и освен това не смята, че германският парламент ще одобри ЕЦБ като надзорник на банките в страната.

Според Шойбле е необходимо да бъде направено ясно разделение между банковата роля и надзорната роля на ЕЦБ, което би отложило проекта с години, тъй като ще са необходими законови промени.

Франция веднага порица Германия за това, че опитва да разколебае групата по темата за банковия съюз. Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен бе цитиран да казва, че "това е тест, на който Европа не може да си позволи да се провали и на който Европа е повече от способна да се представи добре". Рен настоява, че сделка по банковия надзор трябва да бъде постигната до края на 2012 година.