Щом не стигат своите, да привлечем чуждите! Това е мотото на много германски предприятия, които изпитват остра нужда от стажанти. Фирмите запълват незаетите места с чужди кандидати, в това число и от България, уточнява сайтът на българската секция на радио "Дойче веле".

До преди години Германия се чудеше какво да измисли, за да накара фирмите да разкриват места за стажанти. През 2004 г. управляващата тогава червено-зелена коалиция дори искаше да налага глоби на предприятия, които не приемат достатъчно стажанти. Индустриалните сдружения се опълчиха, шефовете на фирми възроптаха, а синдикатите тържествуваха. В крайна сметка идеята се провали при гласуването в Бундесрата.

Днес ситуацията е коренно различна. Стажантските места са колкото щеш, но липсват стажанти.

По данни на Федералната служба по труда в момента в Германия има 144 000 свободни стажантски места. Само в стажантската борса на Германската индустриална и търговска камара са обявени 12 хил. незаети места. Много предприятия обаче трудно намират подходящите стажанти за обучение.

Недостигът на стажанти в източните германски провинции е следствие от Обединението на Германия. След политическата промяна ръстът на раждаемостта в тези провинции рязко спада. Това се вижда най-ясно от завършващите випуски в средните училища. Всяка година средно образование завършват 20 000 ученици по-малко.

В западните германски провинции също се чувства остра липса на стажанти и кандидати за професионално обучение. Броят на завършващите средно остава постоянен, но предприятията са принудени да се борят с конкуренцията на университетите. Повечето абитуриенти на всяка цена искат да следват.

Всяка година делегация от местни политици и предприемачи от региона на град Датендорф в Бавария поемат пътя към Бургас. В много училища в Бургас се изучава немски език. През 2011 година 42 български зрелостници са пристигнали в Бавария за професионално обучение.

В град Ерфурт пък Индустриалната и търговска камара организира ежегодни пътувания до Чехия, Полша и Унгария. 12 германски предприятия от региона търсят на място подходящи стажанти.

39 унгарци и чехи получават професионална квалификация в Ерфурт. Чуждестранните стажанти излизат всъщност по-скъпо на германските фирми, защото много често имат нужда от помощ при търсене на квартира и записване в курсове по немски. Лошото е само, че езиковите познания на някои чеждестранни стажанти не са достатъчни за трудовото ежедневие в Германия.