1 800 000 лева ще инвестира немската компания Лигнум Холдинг на територията на община Свищов. Договорът е за срок от 25 години и предвижда през този период върху площ от 426,327 дка. да бъде създадена дървесна плантация в землището на село Хаджидимитрово. В нея ще се отглеждат- култивирана бяла акация, черница, череша, черен орех, хималайски и атласки кедър и скоруша. Ще бъдат разкрити 5 работни места.

В края на миналата година бе подписан договор за изграждането на плантации в землищата на свищовските села Алеково и Хаджидимитрово, като инвестицията тогава бе за над 5 милиона лева и бяха разкрити 9 работни места.

Целта на инвеститорите е засаждането и отглеждането на дървесни видове за получаване на продукция от европейско фино дърво. Всяко едно от дърветата в плантациите ще притежава собствен уникален номер и паспорт, а данните за здравето му ще се отчитат със специална джипиес система. Височината и дебелината на насажденията се измерват чрез лазер.

Тези дървесни видове се използват в производството на мебели, паркети, парапети, градински мебели и яхти. Например култивираната бяла акация, позната още като „мачтова рабиния", се отличава с бързия си растеж. За 8 години дървото достига дебелина на ствола до 20 см, след 14 години - 32 см, а след 20 години- 47 см. Икономическите резултати при експлоатацията на насаждения от този дървесен вид са сходни с тези на тропическата тикова дървесина, която е една от най-търсените суровини в мебелната промишленост.

Проектът е изключително важен и за опазването на околната среда. Насажденията притежават реномирания екологичен сертификат за трайно отглеждани дървесни видове на Международната организация по горите.