Ангажимент към възраждане на стъклопроизводството в Разград пое вицепремиерът Даниела Бобева.

Възможността вече е представена пред шестте най-големи немски фирми в сектора и е проявен инвеститорски интерес, увери тя.

Инициативата е свързана както с наличието на суровини в района, така и с готовата инфраструктура около фалиралия през 2001 г. разградски завод „Диамант", активите на който бяха закупени от пловдивска фирма с неслучило се намерение заедно с китайски инвеститор да се възстанови производството на стъкло.

На закрита среща с представители на бизнеса от региона пред Бобева е поставен въпросът с инфраструктурата около „перлите в короната на българската икономика", както нарече тя големите фирми, функциониращи в Лудогорието.

Големите фирми поискали и намаление на цените на тока и водата за индустриални цели, като това подлежи на обсъждане, обясни Бобева.

Тя анонсира и подготовката на правителството в края на мандата му в цялата страна да има покритие за поливно земеделие, това е свързано и с изграждане на нови язовири.

Бобева обяви още, че вероятно област Разград ще е пилотен регион при въвеждането на дуална образователна система, осигуряваща тясна връзка между икономиката и образованието.