За втори ден депутатите ще гласуват окончателното приемане на промените в закона за генномодифицираните организми. Днес се очаква да дебатират най-оспорваните текстове, сред които e и член 80, с който се въвежда общата забрана за отглеждане на ГМО. Според текста, гласуван от екокомисията, забраната няма да важи за ГМО, които вече са на пазара.

От БСП, ДПС и Синята коалиция смятат, че на практика така се отварят вратите за отглеждане на генни мутанти на територията на България. Вчера в пленарната зала беше одобрен текст, който задължава храните, съдържащи ГМО, да имат надписи, които ясно да обозначават за това.

Междувременно в градинката пред Народното събрание в столицата се състоя пореден протест срещу промените в Закона за ГМО, който продължи шест часа. Десетки хора от граждански и природозащитни организации изразиха несъгласието си с някои текстове в закона, които не посочват категорично, че няма да се допусне отглеждането и освобождаването на генномодифицирани организми у нас.

Андрей Ковачев от „За да остане природа в България" изрази категоричното настояване на протестиращите ясно да бъде записано в закона, че у нас няма да се допусне отглеждане и освобождаване на ГМО и ще има ясно регламентирани санкции за подобен тип нарушения. Определението за съзнателно освобождаване на ГМО в околната среда абсолютно не отговаря на това, което е в ЕС. И изключва всички онези, вече разрешени от съюза култури и тяхното отглеждане в околната среда, каза той.

Днес се очаква парламентът да гласува и проекторешението за структурната и персонална промяна в кабинета. С нея се предвижда нов министър да управлява средствата от Европейския съюз. Преди близо две седмици премиерът Бойко Борисов предложи кметът на Габрово Томислав Дончев. В мотивите към проекторешението се отбелязва, че с новия пост ще се създаде възможност за засилване на координацията по планирането, програмирането, управлението, наблюдението и контрола на средствата от оперативните програми и фондове.