През последните години британските клубове привлякоха инвеститори от цял свят, и успяха да превърнат Висшата лига в най-бляскавото първенство на планетата. Но се оказва, че въпреки скъпите коли, жени, частни самолети и хилядите фенове по стадионите, футболът не е толкова печелившо занимание, колкото изглежда.

Много богати хора обаче бяха заслепени от външния блясък и до момента са на загуба от придобиването на дялове в британските отбори. Най-рентабилният, от гледна точка на новия му собственик, тим във Висшата лига е Челси. Откакто беше купен от руснака Роман Абрамович за 219 млн. долара, отборът от едноименното лондонско предградие реализира приходи в размер средно на 209 млн. долара годишно, пише MarketWatch.

От тази гледна точка най-губещата инвестиция направи американската фамилия Гелйзър, която купи през 2005 г. Манчестър Юнайтед за 1 234 млрд. долара. Оттогава насам тимът носи приходи средно по 317 млн. долара годишно.

Малкълм Глейзър все още не може да изплати инвестицията си, която до голяма степен беше финансирана с банкови кредити. Ето защо милиардерът планира да набере средства с първично публично предлагане на акции на Юнайтед, което вероятно ще се осъществи през 2012 г, на борсата в Сингапур. Предвиждаше се предлагането да стане факт още до края на тази година, но несигурната икономическа конюнктура накара американския собственик да отложи плановете си.

Защо е избран пазарът в Сингапур? Отговорът не е труден. Може би Глейзър не очаква да намери достатъчно големи инвеститори е Европа. От друга страна тимът има над 300 милиона фенове в Азия, в същото време борсите в региона показаха, че през последните две години са се превърнали в по-добро място за IPO, отколкото по-големите, но по-предпазливи пазари в САЩ и в Лондон.

Според Forbes текущата капитализация на Юнайтед е 1.9 млрд. долара, което го превръща в най-скъпия спортен клуб в света. Но зад блясъка и славата се крият дългове от 716 млн. долара, натрупани основно при покупката от страна на Глейзър.

Приходите на Юнайтед през последната фискална година възлизат на 518 млн. долара, но след плащанията по дълговете и по договорите със звездите на тима, като печалба остават едва 26 млн. долара.

А звездите струват наистина скъпо. Уейн Руни е най-добре платеният футболист в света, със седмична надница от 390 000 долара.

Несигурното финансово бъдеще на Юнайтед, може да накара иконата на клуба, 71-годишният мениджър Алекс Фъргюсън да потърси друг тим, особено ако слуховете, че Глейзър търсят как да се отърват от инвестицията си, се окажат верни.

На този фон почитателите на Червените дяволи могат само да завиждат на не толкова комерсиалните отбори като Барселона, Реал Мадрид и Байерн Мюнхен, които са регистрирани като организации с нестопанска цел и технически са собственост на членовете им и на феновете.