Периодът от 1971 до 2000 г. е най-топлият в на сушата от поне 1400 години насам, според изследване на Nature Geoscience. Проучването, включващо 80 изследователи от цял свят, е първото, което разглежда температурните промени през последните 2000 г.

 

Според данните, до XIX век климатът на земята се е охлаждал, но след това едновременно със засилване на последствията от човешката дейност на земята, температурите са започнали да растат.


Учените са успели да реконструират континенталните температури на всички континенти с изключение на Африка,за която липсват достатъчно данни.

Изследователите открили, че температурни аномалии, като Малкия ледников период, настъпил през европейското средновековие, са се случвали на всички континенти, но не едновременно.

 

В същото време данните за последните 30 години безспорно показват, че те са най-топлите в историята.

 

Според климатолозите температурите са се повишили около 0.8 градуса по Целзий през последните сто години заради изгарянето на изкопаеми горива, обезлесяването и други промени, предизвикани от човека. А изминалото десетилетие е най-топлото досега.

 

Учените са измерили температурите с множество способи, включително данни, взети от дървесни пръстени, корали, цветен прашец, седиментни, лед и сталагмити в пещерите.

 

Според наличните данни 2012-а година е била най-горещата, отчитана в Северна Америка. През миналата година глобалните температури са били над средните, измерени от 1880 г. насам, за 36-ти пореден път, като това вероятно е една от десетте най-горещи години за периода. А изследователите от Харвард очакват, че 2013 г. ще бъде още по-топла.