General Motors е финализирал сделката за Saab със Spyker Cars NV. Детройтският гигант е получил за шведската марка най-малко 400 милиона долара в брой, а останалото – под формата на преференциални акции.

Сделката осигурява бъдещето на Saab. Оттук насетне започва нова ера за емблематичната марка, каза гладният изпълнителен директор на новия собственик на шведите Виктор Мюлер след сключването на сделката. Ще бъдат запазени 3 500 работни места, а дилърите на Saab по света също могат да си отдъхнат, че няма да спрат работа.

Новата компания ще носи името Saab Spyker Automobiles.

Анализатори коментират, че сухи от водата се измъкват само шведите. За базираната в холандия малка компания придобиването на Saab ще се превърне в истинско предизвикателство.

Плановете на Виктор Мюлер са годишно да бъдат продавани от 100 до 125 хиляди автомобила с марката Saab. Като един от основните конкуренти на пазара той посочи Audi.

От IHS Global Insight, обаче, прогнозират, че на Spyker ще му трябват поне 4 години, за да осъществи целите си. Според прогнозата на института, през 2010 г. новата компания ще успее да реализира едва 53 000 автомобила с марка Saab – т. е. половината от таргета. Bloomberg