До 20 млн. евро може да достигне инвестицията на компанията Goldair Handling  - дъщерно дружество на гръцката Goldair Group за България. Компанията вече няколко месеца оперира на Летище София, като предоставя наземно обслужване на авиокомпаниите. В средата на миналата година Goldair Handling получи лиценз от Главна Дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” за извършване на наземно обслужване на Летище София.  Компанията-майка е водещ доставчик на услуги по наземно опериране и работи на 11 летища в Гърция, сред които са аерогарите в Атина, Солун, Родос, Корфу и др., както и кипърските Ларнака и Пафос. За среща с българския екип в София пристигна вицепрезидентът на Goldair Group Калиникос Калиникос. Пред Дарик той коментира:

С какво се занимава компанията Ви и каква дейност развива в България?

Нашата компания е една от най-старите в Гърция, основана е през 1955 г. Развиваме бизнеса си в сферата на авиацията, туризма, както и в други области като сигурността, опазването на околната среда и недвижимите имоти. Основната ни дейност е наземното обслужване на  авиокомпаниите, както и логистиката. Един от най-важните ни планове е да се развиваме в чужбина, извън Гърция. Първата стъпка в тази посока вече е направена, вече оперираме в Кипър - една страна, дълбоко свързана с Гърция.  Вторият ни ход за експанзия в чужбина е именно България. За нас това е много важен пазар и като цяло е най-важната стъпка, която досега сме предприемали в чужбина. Вече повече от две години се опитваме да влезем в България - на Летище София, изучаваме пазара във вашата страна и преди шест месеца получихме желания лиценз. Сега сме готови да работим тук, вече наехме 77 служители и се надяваме за в бъдеще да наемаме още хора и да превърнем дъщерното си дружество тук в здрава и устойчива компания.

Безпроблемно ли получихте лиценз за извършване на наземно обслужване на Летище София?

Не, не беше никак лесно да получим този лиценз. Отне ни наистина много време да се сдобием с него и да обясним на ръководството на летището и на българското правителство, че аерогарата се нуждае и от друг оператор, освен този от самата аерогара. Ние вярваме, че със стъпването си на българския пазар сме подобрили обслужването на аерогарата. Не на последно място - с подобряването на услугите в конкурентни условия - ние свалихме цените на самите услуги. Смятам, че сега Летище София е много по-привлекателно за чуждите авиокомпании.

Колко към момента са клиентите на компанията на столичното летище?

Работим с четири компании - наши клиенти. Разбира се, първият ни клиент беше гръцкият авиопревозвач Olimpic Air, те веднага се насочиха към нас, още с влизането ни на българския пазар. Сега вече работим с Easy Jet, с Aeroflot, с BH Air.

Кои са потенциалните ви клиенти, нови фирми, с които преговаряте?

Ние преговаряме с много клиенти, но все още не мога да ви кажа нищо конкретно, защото пазарът е отворен. Има наистина компании, с които преговаряме сериозно, защото всички превозвачи искат по-добро обслужване и по-добри цени, естествено.

Напоследък тук в България често повтаряме, че имаме нужда от повече чуждестранни инвестиции. Вашата компания е такъв чуждестранен инвеститор, който до момента е вложил 10 млн. евро в дъщерната си фирма. Какво мислите за пазара у нас и за условията за правене на бизнес?

Ако трябва да сравня икономическата ситуация в България и в Гърция, то вашата страна е в доста по-добро положение. Знаете с какви финансови сътресения се сблъска гръцката икономика. Членството на България е ЕС, стабилността на валутата ви към еврото - това са фактори, които засилват инвестиционния интерес. Освен това България е доста приятелски настроена към бизнеса, тъй като данъците тук са по-ниски отколкото в Гърция. Ако в Гърция почти не са останали възможности са развитие за нас - то в България ние виждаме голям потенциал.

Какви са резултатите ви до момента  за тези шест месеца, в които оперирате в България?

Никоя инвестиция не се изплаща в самото начало. Но според плана ни в следващите две-три години вече трябва да излезем на печалба.

Колко пари имате намерение да вложите през следващите две-три години?

Зависи от това какви клиенти ще имаме. Смятаме, че за няколко години инвестираните от нас около 10 млн. евро могат да бъдат увеличени до около 15-20 млн. евро.