Томас Столпър от Goldman Sachs Group, който правилно прогнозира поевтиняването на долара спрямо еврото през тази година, не е съгласен, че зелените пари ще бъдат сред най-доходоносните валути през 2014 година.

 

Доларът ще пада през следващата година, достигайки 1.40 EUR/USD за първи път от октомври 2011 г. счита главният валутен стратег на инвестиционната банка.

 

Според мнозинството от валутните анализатори щатските пари ще получат подкрепа от очакваното решение на Фед да започне да ограничава политиката си на количествени улеснения в размер на 85 млрд. долара месечно.

 

Столпър обаче смята, че ефектът от намаляването на стимулите от централната банка на САЩ ще бъде компенсиран от това, че нейните лихвени нива ще останат близки до 0.

 

"Ограничаването на количествените улеснения вече е в цената, не виждаме откъде ще дойде друга подкрепа за долара", посочва Столпър, цитиран от Bloomberg. Анализаторът добавя, че "винаги има риск по-силен растеж в САЩ до доведе до внезапно увеличение на лихвите, тъй като пазарът ще очаква реакция от Фед. Но при базисния сценарий, няма реална подкрепа за долара от лихвените проценти".

 

Еврото поскъпна с 4.3% през тази година спрямо долара, което превръща европейските пари в най-добре представящата се валута от 16-те основни парични единици, следени от Bloomberg.

 

По отношение на повишаването на лихвените нива, "очакваме всички големи централни банки да изчакат най-малко до втората половина на 2015 г., което значи, че няма непосредствен катализатор" за ново поскъпване на долара, прогнозира Столпър.

 

В същото време трайният дефицит по текущата сметка на САЩ има негативен ефект върху курса на долара спрямо еврото, защото еврозоната отчита излишък за осми пореден месец.

 

За да започне да поскъпва щатската валута, инвеститорите трябва да бъдат убедени в перспективите за икономически растеж до степен, да започнат да връщат капитал в САЩ, смята Столпър. "Но досега виждаме основно износ на капитали от САЩ".