Масови граждански протести блокират днес центъра на София - синдикалисти, студенти и таксиметрови шофьори излизат да протестират с различни искания. Обстановката пред Народното събрание може да следите на Kamerite.bg.

Представители на „Ранобудните студенти” вече пристигнаха пред сградата на Народното събрание на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Чуват се обичайните скандирания „Оставка”.

 

Протестната демонстрация на КНСБ тръгна от площад „Македония”, като протестиращите са планирали да спрат пред здравното министерство и Министерския съвет, а крайната им точка ще бъде пред Народното събрание.

Шествието се води на работещите в здравеопазването, следвано от Синдикатите на миньорите, работещите в сферата на земеделието и горите, културата, държавните служители, енергетиците и транспортния сектор.

По данни на КНСБ са се включили около 6000 души. Има участници от различни градове на България като Габрово, Харманли, Монтана и други. Участници в шествието носят транспарант, на който пише: „Работеща България - по-високи заплати и сигурност”.

 

Движението по бул. „Христо Ботев” между площад „Македония” и бул. „Александър Стамболийски” е спряно, съобщиха от пресслужбата на Столична община. Движението по бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С.Раковски” също е спряно.

 

Основните искания на КНСБ към управляващите са свързани с въвеждане на възстановяване на платения годишен данък за работещите със заплата до 400 лева, увеличаване на заплатите в бюджетния сектор с поне 10% и замразяване на пенсионната реформа за период от 7 години.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров формулира основното послание на протестиращите така: „Най-накрая правителството и управляващите да чуят гласа на работеща България, да чуе исканията за доходи, работни места, гаранцията им за пенсиите на работещите българи. Ако това не се чува, това ще бъде само първият предупредителен знак към властта. Ще следват доста по-тежки, макар и на локални и браншови нива, конфликтни ситуации”.

 

КНСБ настоява също за спешни мерки в енергийния сектор и последователна политика в здравеопазването. Протестиращите синдикалисти ще се влеят в блокадата на „Ранобудните студенти” около парламента. Там ще бъдат и протестиращите таксиметрови шофьори. Междувременно пред сградата на президентството ще се съберат гражданите, подкрепящи правителството, които от няколко месеца настояват за оставката на президента Росен Плевнелиев.