Преди една година президентът на Европейската централна банка Марио Драги обеща, че ще направи "всичко, което е необходимо", за да спаси еврото. Това изказване бе възприето като повратна точка на дълговата криза в еврозоната, тъй като страховете за колапс на еврото бяха смачкани с обещанието за интервенция.

 

От тогава до сега създаденият от банката инструмент за изкупуване на облигации, известен под името OMT или outright monetary transaction все още не е бил тестван. Въпреки това президентът на ЕЦБ нарича ОМТ "най-успешната мярка от монетарната политика, предприемана напоследък", но спестява на публиката подробности около програмата, пише Financial Times.

 

Авторите на анализа, Майкъл Стийн и Ралф Аткинс намират прилика между стратегията, използвана от Драги и сцена от популярния филм Мръсния Хари. В него Клинт Истууд насочва пистолет Магнум 44 в слепоочите на банков обирджия с думите, че това е най-мощният пистолет в света, но е забравил дали е изстрелял всичките шест куршума или му е останал още един в цевта. Така дилемата за банковия обирджия и за пазарните участници, решени да тестват решимостта на ЕЦБ е дали се чувстват достатъчно късметлии.

 

Както и във филма с банковия грабител, и пазарите не са тествали своя късмет до сега. Без ЕЦБ да е изкупила нито една облигация до момента, лихвите по държавните ценни книжа на страните в затруднение се сринаха. Доходността по 10-годишните испански облигации спадна от 7.5% на 4.6%. Лихвата по италианските облигации се понижи от 6.7% на 4.3%.

 

Спадът е още по-стръмен за книжата на държавите в еврозоната, за които има сформирана специална спасителна програма. В Гърция доходността по ДЦК-тата падна от почти 30% на 10%. В Португалия корекцията е от 12% на 6.4%.

 

Това е съвсем различно от ситуацията от преди една година, когато лихвите, при които държавите в еврозоната заемаха средства от пазара, бяха достигнали до равнища, които застрашаваха стабилността на публичните финанси. За много глобални инвеститори тогава разцеплението на 13-годишния монетарен съюз изглеждаше реална опасност.

 

Отне близо шест седмици за структуриране и анонсиране на програмата OMT, която дава възможност за неограничено изкупуване на облигации с къс матуритет от вторичния пазар, емитирани от онези държави от еврозоната, които официално поискат помощ и се ангажират с условията за фискална дисциплина.

 

Бенджамин Бродски, ръководител на отдела за инвестиции в инструменти с фиксиран доход на BlackRock, коментира пред Financial Times, че OMT е осигурила изключително ефективна защита, но може би програмата има много пороци. "Ние не сме сигурни как тя работи наистина в практиката, дали ще се сблъска с някаква опозиция дори в самата ЕЦБ. Това действително е голяма неизвестна", казва специалистът.

 

От анонсирането на OMT през септември до сега, само няколко допълнителни детайла изплуваха, а други бяха коригирани. Ранните предположения, че програмата може би ще помогне на онези страни, които успеят да се върнат на пазарите и сами могат да си набавят финансиране. Това даде надежди, че Португалия би могла да получи достъп до помощта, но тогава Марио Драги се обърна в позицията си и заяви, че това ще се случи само когато страната заяви желание за помощ, поемайки исъответните ангажименти.

 

Опозицията срещу OMT, изразена от Бундесбанк при сформирането на програмата, също не е изчезнала, пише в статията. Влиятелният конституционен съд на Германия продължава да търси възможност за ограничаване на операциите, които могат да се извършват в рамките на програмата.

 

През миналата година Испания бе припознавана като най-вероятния кандидат за помощ по програмата OMT, но сега спекулациите са, че Португалия е кандидатът, заради политическите турбуленции. Любопитно е обаче да се види как напоследък лихвите по португалските ДЦК се покачиха изолирано, без да засягат тези по книжата на дружи държави в затруднение от еврозоната. Това също може да се зачете като успех на OMT - програмата, тъй като в разгара на кризата през миналата година реакциите бяха верижни.

 

Според някои наблюдатели ЕЦБ ще се въздържи от това да "стреля", освен като дълговата криза в еврозоната не се разгорещи отново. Според фонд мениджъри, цитирани от Financial Times, за да се случи това са необходими доста по-големи проблеми от тези, които има Португалия в момента. Необходимо е да има реална опасност от пренасяне на проблема и в други страни, за да се задейства механизма на OMT.

 

Програмата е най-ефективна, когато е държана настрана. Тя е като ядрено оръжие, което не е необходимо да бъде използвано в момента. Въпреки това има теории, че психологията на финансовите пазари не е същата, както във фирмите и ако в "Мръсният Хари" банковият обирджия не тества късмета си, то на пазара нещата са различни. Андреас Санчес Балказар от Pictet Asset Management коментира, че когато на пазара се дадат подобни обещания, той задължително ги тества. "Дали това ще бъдат лоши данни за БВП на Испания, Италия, нещо от политическия живот или затягането на монетарната политика на ФЕД, нещо ще трябва да бъде дадено", коментира специалистът.