Голямата френска банка Societe Generale SA може да бъде погълната от чуждестранна финансова институция, предупреди френският депутат Жан-Пиер Балиган, цитиран от Bloomberg.

Причината е спадът на пазарната капитализация на финансовата институция с над 25% само от началото на септември, заради дълговата криза в Европа.

"Предстои опит за поглъщане на Societe Generale от чуждестранна банка. Тази банка ще се опита в своя изгода да се възползва от кризата в еврозоната и това не е инак добре за Франция", заяви депутатът, който е член на финансовата комисия на френското Национално събрание.

Международната рейтингова агенция "Moody's" понижи днес дългосрочния рейтинг на Societe Generale с една степен до "Aa3" от "Aa2"

Акциите на водещите френски банки рязко поевтиняха през тази година заради страховете, свързани с техните инвестиции в страни, изпитващи дългови и фискални трудности.

Котировките на книжата на BNP Paribas паднаха с 41% в Париж от 1 януари, на Credit Agricole, с 46%, а на SocGen, с 55%.

Само за първите две седмици на септември SocGen е загубила 27% от пазарната си капитализация, която към момента е около 13.4 милиарда евро

За сравнение американската JPMorgan Chase & Co., която е съпоставима с френската банка по размер на оперативните приходи, струва седем пъти повече, 126.7 милиарда долара. Societe Generale е собственик на българската "Експресбанк".