Данните от балансовите отчети на общинските дружества в София за миналата година предизвикаха сериозни дебати на заседанието на столичните общинари.

На база на резултатите се предлага 16 ръководители на общински дружества да не бъдат освободени от отговорност за управлението им през миналата година, докато не приключат проверките по тях. Сред тях са ръководители на „Столичен автотранспорт", Седмо ДКЦ и „Озеленяване", където текат прокурорски проверки. Това се отнася и за членовете на Съвета на директорите на първа акушеро-генекологична болница „Св. София" и на "Пета МБАЛ-София", където също има прокурорски проверки.

Ако проверките покажат, че е имало финансови злоупотреби или друг вид нарушения, съответните ръководители ще си понесат последствията.

Съветникът от БСП Георги Свиленски предложи да бъде освободен от длъжност изпълнителният директор на „Озеленяване“ заради констатираните нарушения при управлението на дружеството. Той възрази и срещу печалбата от 10 хил. лв. в балансовия отчет на Столичен автотранспорт. Като пример за лошото състояние на дружеството, Свиленски посочи, че 80% от автобусите в София са на над 30 години.

Той отчете още, че Центърът за градска мобилност събира 8 млн. лв. от синя зона, като половината трябва да се внесе в СО и тогава да се смята печалбата – така дружеството е на загуба – над 1 млн. лв., допълни съветникът.

Лилия Долджева от БСП отчете, че миналата година е завършила с над 19 млн. лв. обща печалба, като основната заслуга на това е Метрополитен. Озеленяване, Егида и Галатея са на загуба.

Николай Стойнев от ГЕРБ пък констатира спад на печалбата с 25 % спрямо предната година на Софинвест и ВиК заради кризата на строителния пазар. В отговор на Свиленски, той посочи, че транспортните дружества бележат 3,75% ръст на приходите. Загубата при Топлофикация София за миналата година пък е сведена до 10 млн. лв.

Под отговорност могат да бъдат подведени и членовете на Съвета на директорите на "Галатея - 2002", поради неефективно ръководство на дружеството, както и на „Софийски имоти" за неизпълнение на решение на общинския съвет.

Предлага се още съветът да не приеме годишния финансов отчет на "Топлофикация - София", тъй като не е заверен от експерт-счетоводител и също не освобождава от отговорност членовете на Съвета на директорите, работили в дружеството до 22 декември 2010 г.

Управителят на 13-то ДКЦ д-р Зарев също няма да бъде освободен от отговорност заради нередности при прилагане на Закона за местните данъци и такси. Това се отнася и за управителите диагностичните центрове 1 и 26 заради неефективно ръководство на дружествата, както и за ДКЦ 10, 29, 30, "МЦ ІV-София" ЕООД и "МТЛ І-София" ЕООД.

Освен това се предлага на съвета да задължи общинските акционерните дружествата, с изключение на тези, отчели загуба, да внесат в приход на Столична община дивидент върху балансовата печалба по годишния финансов отчет за 2010 година в съответствие с решението на Столичния общински съвет.

При нанесени и констатирани вреди с ревизионни актове от органите на агенцията за държавна финансова инспекция, при необходимост кметът ще предявява иск към управителите и изпълнителните директори на общинските дружества.