Между България и Турция ще бъде изградена свързваща връзка, която ще стане част от газопровода Набуко, съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет след среща с турския министър-председател Реджеп Тайип  Ердоган.

Това е част от диверсификацията на доставките на газ за България, допълни Борисов.

Турският премиер, начело на правителствена делегация, е на еднодневно посещение в София. По-рано днес  Борисов и Ердоган разговаряха на четири очи, след което се състояха пленарни разговори между двете делегации.

Имаме интензивно сътрудничество във всички сфери, скоро стокооборотът между двете страни ще надвиши пет милиарда долара, надяваме се България да продължи подкрепата си за присъединяването на Турция в ЕС, посочи на пресконференцията Реджеп Тайип Ердоган.

Темата за референдум за присъединяването на Турция в ЕС ще се постави, когато Турция завърши преговорите, дотогава такава тема няма, заяви Борисов в отговор на журналистически въпрос.

Запитан за коментар на позиция на доскорошния френски посланик у нас относно приемането на Турция в ЕС, Борисов посочи, че посланиците понякога многократно надвишават правата си. Ако нашият посланик отиде и каже на президента Никола Саркози какво да прави, ще бъде изгонен от Франция, заяви Борисов. БТА