Всички ГКПП-та по българо-гръцката граница са отворени от 5.30 ч. сутринта, каза в предаването „Седмицата” на Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му, преминаването в момента е нормално и се чака решението на стачния комитет.

Според Цветанов, решаващо за свалянето на блокада е било посещението на премиера при протестиращите на границата. Самият факт, че е стартирала процедура за съд за щетите от блокадата влияе лошо на европейската общност – това беше един от мотивите да се отблокира границата, допълни той.

Министър Цветанов каза още, че влизането ни в Шенгенската зона е едно от най-големите предизвикателства за правителството и е един от основните приоритети. Стремежът е да влезем в пространството до март 2011 г., уточни той.

Приемането на страната ни в Шенгенското пространство ще е обвързано и с успехите на Румъния. По тази причина вече е имало срещу с румънската страна и са били уточнени общи действия в тази насока. Министърът изказа благодарност към Европейската комисия за решението за удължаване на срока за включването на двете страни, като по този начин се дава възможност да се усвоят 100% от европейските пари, както и да се покрият критериите.

На въпрос дали е имало несъгласие между премиера Бойко Борисов и ГЕРБ дали Румяна Желева да остане външен министър на България, министър Цветанов категорично отрече това. Ние направихме заседание, за да си изясним позицията на Румяна Желева. Разговорите, които водихме няколко дни преди това с премиера, бяха в насока, че ако има волеизявление на Желева, ще се съобразим с него. Ако Румяна Желева беше останала външен министър, нашите опоненти щяха да продължат да генерират скандал. Точна затова бе взето политическото решение да бъде освободена Желева от поста външен министър, както тя желае, коментира Цветан Цветанов.