* допълнен вариант

17:40 часа

В речта си пред Комисията за надзор на жилищния пазар в
Конгреса на САЩ бившият управител на Федералния резерв Алън Грийнспън свърза възникналите проблеми със силното
търсене на ценни книжа, гарантирани с високорискови ипотеки, от
инвеститорите, които не са имали опасения, че бумът в цените на
жилищата може да доведе до катастрофален застой.

Бившият централен банкер на САЩ заяви, че той и останалите, които бяха на мнение, че би било добре кредитните институции да защитят
акционерите си, са в "състояние на шокова обезвереност".

-----------------------------------------------------------

Бившият шеф на Федералния резерв Алън Грийнспън призова за по-строга регулация спрямо финансовите компании, дистанцирайки се от "културата на свободния пазар", чието създаване самият той е подпомагал, коментират световните агенции часове преди посещението на Грийнспан в Конгреса. Изявлението му бе предварително разпространено.

Фирмите, които трансформират заемите в ценни книжа би трябвало да държат част от тези книжа, смята Грийнспан. По този начин компаниите ще са сигурни, че активите са справедливо оценени спрямо риска. Той призовава и за по-строга регулация в сетълмента и мерките срещу измами. Тези препоръки бившият номер едно във Фед ще отправи днес към Камарата на представителите.


Подобни тези влизат в противоречие с неговата позиция докато оглавяваше Фед от август 1987 до януари 2006 година. Тогава Грийнспан заявяваше, че частната регулация се е доказала като далеч по-добро средство срещу поемането на необмислен риск отколкото наложената от държавата.

С днешна дата той си задава въпроса какво се обърка с глобалната икономическа политика, която работеше добре в продължение на десетилетия. По време на своето управление на резерва Грийнспан непрекъснато предупреждаваше законодателите за налаганите забрани върху пазара като например тази, която затегна контрола върху деривативите.

Предшественикът му на поста Пол Волкер заяви снощи на конференция в Ню Йорк, че финансовата система трябва да се изгради наново изоснови. Според него тази криза е много по-комплексна от всяка друга в историята на САЩ. Грийнспан я определя като случващо се веднъж на сто години кредитно цунами.

От днес Управлението за федерален резерв на САЩ увеличава лихвите, плащани на търговските банки, които държат излишъците от своите резерви по сметки в централната банка. Тази стъпка ще насърчи банките да държат излишъците си във Фед, защото ще получават повече пари от лихвите.

В същото време централната банка пък ще има по-голям контрол върху лихвите и още един механизъм в битката с кредитната криза. Според новата формула, която влиза в сила от днес, Фед ще плаща на банките 1.15 % върху излишъците от техните резерви, след като досега ставката бе 0.75 %.

Източник Bloomberg, AP