Кризата, особено ситуацията в Гърция, влияе върху банковия сектор у нас, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов, който е експремиер и бивш финансов министър. По думите му непрекъснато се свива пазарният дял на чуждестранните банки у нас и от 82 на сто е станал 75 процента. Причината според него в момента банковата ни система да се крепи са нарасналите депозити на гражданите и фирмите.

Основната причина за спада са няколко банки в първата група на най-големите банки, например на първите седем банки в страната, което означава, че кризата вече влияе, каза Костов. Той допълни, че кризата влияе и през още един показател – обратно репатриране на капитали, вложени в чуждестранните банки, опериращи в България. Те са изтеглили от страната 1,25 млрд. пред последния отчетен период и този 1,25 млрд. е компенсиран само благодарение на големите преводи на български граждани от чужбина, обясни лидерът на ДСБ.

„Ние вече сме под влияние на кризата, включително на кризата от Гърция, тя влияе върху банките, стеснява параметъра им и това е неминуемо. От тази гледна точка най-сериозно безпокойство буди решението за управляемото изпадане в несъстоятелност на гръцката държава, защото Гърция, ако сключи споразумение, с което ще обезцени своя дълг, това неминуемо ще удари по всички банки, които притежават гръцки облигации и този пък ефект ще го видим в следващия период", коментира Иван Костов.

Той обясни, че в момента банковата система в страната се закрепява поради големия скок на вложенията на българските граждани и фирми. Те са увеличили своите вложения и това стабилизира системата, коментира съпредседателят на Синята коалиция. „В икономиката няма добри и лоши, само при ченгетата е така, при нас е и така, и така", заяви още Иван Костов.

Иван Костов и Мартин Димитров поискаха гаранции, че ГЕРБ няма да плати вноска за влизането на България в еврозоната.