Синдикалните лидери на гръцките превозвачи в държавния сектор решиха тази нощ да прекратят протестите, които продължиха близо три седмици, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.

От днес всички товарни камиони и цистерни на стачниците ще бъдат изтеглени от магистралите, товарните превози ще заработят нормално и ще се възстанови снабдяването на пазара със стоки.

Решението за прекратяване на стачката е било взето след петчасово заседание на председателите на синдикати от сектора.        

Според агенцията за това са повлияли няколко фактора, най-същественият от които е гласуваното вчера в парламентарната комисия по финанси законово изменение, което предвижда тежки санкции за превозвачите в държавния сектор, които отказват да изпълняват задълженията си. Наказанията варират от затвор до отнемане на лиценза.

Още един фактор, допринесъл за прекратяването на протестите, са открито враждебните настроения срещу стачниците, които преобладават в местните бизнес и търговски среди, както и сред обществото като цяло.

Синдикалистите освен това признаха, че част от превозвачите вече излизат извън контрола им и стигат до екстремни действия като нападения срещу свои колеги, които не стачкуват, и срещу чуждестранни шофьори. БТА