С това, което преживяха хората около Перник и в София, е нормално да имаме едно леко притеснение, когато стават такива по-силни трусове около България, коментира пред bTV проф. Николай Милошев, директор на Института по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.

 

Последното земетресение от 5,8 по скалата на Рихтер в Егейско море е доста далече от България, на 200 км. В България е усетено най-силно в района на Кърджали, който е най-близо до границата, усещането там е около 4 степен по 12-степенната скала на Медведев-Шпонхойер-Карник, по скалата която мери чувството.

 

В Пловдив е усетено около 3 степен, в София между 2 и 3 степен. Всички вече сме чувствителни, но много хора го усетиха. Уплахата си е уплаха, не можем да забравим май месец толкова бързо, каза Милошев. Той посочи, че при вчерашното земетресение в Егейско море, там е известен разломът между Турция и Гърция. За момента има над 60 вторични труса. От тях около 30 са около 3 и 4 степен, а около 30 са между 2 и 3 степен по Рихтер.

 

За това, че вчера по същото време е имало земетресение и до Ниш, Милошев подчерта, че това трус с много по-нисък магнитуд. "Този магнитуд около 4,1 по Рихтер е плод на инструментална грешка. Нещо станало на автоматичната система и за това е грешка, затова ние имаме дежурен сеизмолог, който стои дежурен 24 часа. Това е бъг в системата. Имало е земетресение там, но много по-слабо, затова половин час след като се е появило на сайта на Европейския сеизмологичен център, то е било изтрито. И при нас се случват такива инструментални грешки.", уточни Милошев.

 

Според него: "Перник не е на такава разломна линия, както е между Гърция и Турция. Има си определени разломни линии, които могат да отключат в съседство трус, но да очакваме да се отключи на стотици километри, няма как да стане".