Гърция ще се обърне за помощ към Международния валутен фонд /МВФ/, ако европейските й партньори не успеят да й окажат адекватна помощ, каза премиерът на страната Георгиос Папандреу на срещата на кабинета вчера, пише “The Financial Times”.

Правителството предприе нова вълна от рестриктивни мерки, за да стабилизира бюджета. В тази връзка, Папандреу коментира, че Гърция е показала на Европа на какво е готова и че може да взима и тежки решения. Сега очакваме подкрепа от Европа – за да се изпълни другата страна на споразумението, допълни той.

Утре гръцкият министър-председател ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, припомня изданието. От Германия приветстваха новите мерки за затягане на фискалната политика, но подчертаха, че евентуална помощ от първата европейска икономика за Гърция няма да бъде обсъждана.

Германските власти смятат, че до края на март Гърция значително ще подобри ликвидността, но пък основният тест за финансите на страната ще дойде в края на април и началото на май, когато настъпва падеж по държавните облигации. Гръцкото правителство трябва да осигури 22 милиарда евро за целта, припомня “The Financial Times”.

Досега нито един от потенциалните кредитодатели от еврозоната не е предприел конкретни мерки за отпускане на заем за Гърция, откакто политическите лидери на еврозоната заявиха намерението си да помогнат на страната на срещата на върха на Европейския съюз на 11 февруари, припомня Bloomberg. Същевременно, повечето от държавите не са съгласни МВФ да не се намеси.