Гърция и България подписаха в Солун две споразумения за създаване на компании, които ще поемат планирането, изграждането и търговската експлоатация на газопровода Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), съобщи агенция АНА-МПА.

Споразуменията бяха подписани в присъствието на българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, гръцкия министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Тина Бирбили и италианския заместник-министър на енергетиката Стефано Саглия, пише БТА.

Подписаните споразумения са първа стъпка от реализацията на проекта за газопровода, който ще свързва северния гръцки град Комотини със Стара Загора.

Изграждането на тръбопровода ще започне в рамките на тази година и се очаква да приключи до 2012 г., посочи гръцкият министър. Проектът е с бюджет от 150 млн. евро, 45 млн. евро от които са средства, предоставени от Европейския съюз.

"В сегашната много трудна икономическа ситуация е много важно да отправим послание на оптизимъм и развитие от главния град на Северна Гърция - Солун", посочи Бирбили. Първото от подписаните днес споразумения предвижда учредяването на фирмата Asset Company с централа в София, която ще поеме изграждането и експлоатацията на газопровода. Равно участие от 50 процента в нея ще имат Българският енергиен холдинг и гръцко-италианският консорциум ИДЖИ/Посейдон, който се контролира от гръцката газова компания ДЕПА и италианската Едисон.

Второто споразумение предвижда учредяването на търговска компания с централа в Атина, която ще поеме търговското управление на проекта. В нея гръцката ДЕПА и

Българският енергиен холдинг ще имат по 35 процента, а италианската Едисон - 30 процента.

Тръбопроводът ще бъде с дължина 170 км и ще даде възможност да се доставя газ на България през Гърция. Това ще става или с помощта на гръцко-турския газопорвод, или ще се доставя втечнен газ от гръцкото хранилище в Ревитуса.

Чрез газопровода IGB ще може да се доставя газ от България до Румъния и Унгария, след като бъде приключено изграждането на други две газови връзки - България - Румъния и Румъния - Унгария.

Смята се, че по този начин арабски втечнен газ ще може да достига до Югоизточна Европа и така да бъде постигната диверсификация на газовите доставки в района.

По въпроса за петролопровода Бургас - Александруполис, гръцкият министър заяви, че той е приоритет на гръцкото правителство, "както беше потвърдено наскоро при посещението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу в Москва".