Банките не могат да са в по-добро състояние от техните клиенти. Банкирането е индустрия, която минава през значими промени заради кризата. Това смята главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Според него финансовата система минава през процес на трансформация. Тя се променя паралелно с бизнеса, тъй като банките са отражение на това, което се случва в реалната икономика.

Например, регулациите се засилват на глобално и европейско ниво, маржовете се стесняват – и това ще продължи.

Ще бъдем принудени да продължим да свиваме разходите и оптимизираме процесите. В това отношение, онлайн банкирането и другите електронни канали стават изключително важни. Казано накратко, банкирането е индустрия, която се трансформира, за да посрещне предизвикателствата на новите икономически реалности“, коментира Хампарцумян.

УниКредит Булбанк е единствената българска банка в ТОП 50 на банките от Централна Европа, според класацията на Deloitte – Central Europe Top 500. Финансовата институция заема 44-то място непосредствено преди румънската УниКредит Тириак банк и след чешката ČSMM (Českomoravska stavební spořitelna).

УниКредит Булбанк е и сред най-добре представящите се банки на водещата европейска банкова група УниКредит. С активи от 6 472.4 млн. евро тя изпреварва както румънската УниКредит Тириак банк /6 374.7 млн. Евро/ и унгарската УниКредит банк /5 689.9 млн. евро/.