Някакви пари може и да се върнат в държавата от КТБ, но няма да са големи, прогнозира пред БНТ банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му "крадените пари тичат много по-бързо от тези, които ги преследват, защото крадците не зачитат никакви правила и никакви закони, а тези, които ги преследват, трябва да спазват всички правила и ограничения".

По отношение на иска, заведен от Държавният общ резервен фонд на Султаната на Оман срещу българската държава заради фалита на КТБ, Левон Хампарцумян посочва, че това е само опит да се изчисти репутацията на фонда, който е участвал не само в капитала, но и в надзора на източената банка.

Банкерът е категоричен, че от фонда са искали да спасят КТБ, са щели да я рекапитализират. Вместо това те са заделили бюджет от 5 млн. за съдебен иск.

Според Хампарцумян не може да се обвинява само банковият надзор или БНБ за станалото в КТБ.

"Най-виновен е г-н Василев с кохортата си от директори, които са извършили тази работа. След това идват тези, които трябва да ги хванат и не са успели или са примижали леко, виждайки, че някакви неща не се случват както трябва", смята Хампарцумян.

По отношение на въпроса дали трябва банковата тайна за КТБ трябва да бъде вдигната, той е категоричен, че има много силен политически оттенък това да се случи.