Заявлението на ЕВН, с което иска нови цени на тока, технологично няма как да се случи до 1 април. Това каза председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова, цитирана от Агенция „Фокус”.

 

Вчера електроразпределителното дружество внесе в ДКЕВР заявление за утвърждаване на цените на електрическата енергия за тримесечен период от 1 април до 30 юни.


Искането на ЕВН дойде при нас вчера, и технологично не може да се случи до 1 април, каза Харитонова.


„ЕВН имат определена вина, защото те заявиха, когато миналата година комисията определи т.нар. зелена добавка, срещу която всички роптаят, но тя съществува, тя се появи на база заявленията от енергийните предприятия. Съответните цени бяха определени на тази база. ЕВН заявиха 80 мегавата за фотоволтаиците, а впоследствие се оказа, че те са 456. 370 мегавата отгоре фотоволтаици - да ги сметнете по съответната цена (тогава беше 485 за парковете, които са над 200 мегавата), виждате как наистина се получава дисбаланс в цените”, обясни Харитонова.


„ЕВН в момента искат връщане на методиката, която беше преди това, и в която НЕК понасяше всички негативи. Резултатите от предишната методика бяха минус 120 милиона лева за НЕК”, допълни Харитонова.


„Някой каза, че "Булгаргаз" не е дойна крава. И НЕК не е дойна крава”, каза още тя.