От Хармони 2012 не потвърждават за подготвяна сделка по продажбата на ОЦК, каквато информация се появи в пресата. На въпрос на DarikFinance.bg от дружеството заявиха, че нямат информация за това Блумбърг груп да проявява интерес към оловно цинковия комплекс и припомниха, че и друг път в медиите са се публикували подобни спекулации.

14:29 часа

Сделка по продажбата на Оловно цинков комплекс АД се подготвя с американската компания Блумбърг груп, зад която стои кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Информацията е на вестник Преса, който се позовава на изказване на областния лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров.

Вестникът допълва, че Блумбърг груп отдавна проявява интерес към завода и дори са правени опити за покупка още по времето, когато той бе собственост на Валентин Захариев.

Бизнесменът изгуби контрол над ОЦК през миналата година след протести от страна на работниците и процедури по несъстоятелност, поискани от кредитори на завода. На проведеният в края на миналата година търг за активи на ОЦК, учреденото през 2012 година дружество Хармони 2012 придоби по-голямата част от тях за 8.4 млн. лв.

В последствие бе стартирана процедура по оздравяване на цинковото производство в комбината. За изпълнението на поръчката кандидатстват три чуждестранни фирми.

В днешната сесия акциите на ОЦК скочиха с 57.14% до 0.220 лв. средно за лот, при изтъргуван обем от 1 400 лота.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!